OffNews.bg

Христо Иванов: Предсрочни избори ли - да не се чудим после дали на тях не се е явил Путин

Управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация и това е разговор, който се води в рамките на коалицията.

Кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. На някои колеги не им харесва това, но аз от самото начало съм откровен с избирателите. Проблемът е организационен - създадохме твърде много формати за координация и планиране, но нито един от тях не работи достатъчно добре. Но коалицията продължава да бъде безалтернативна, защото идеята, че предсрочни избори ще покажат нещо коренно различно - това е възможно, но после ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по БНТ. Не е само в България, проблемът е глобален, хората са уплашени и това ги прави податливи на хибридни информации, обясни той. 

В някои отношения работим най-лесно с БСП, защото си знаем разликите, каза още Иванов. 

"Демократична България" и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни той. "Какъв ще е резултатът - тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение българското общество е разделено и е добре да мине такова обсъждане и да се роди консенсус. Рискът да минем на варианта "плаващо мнозинство" - решение тип "шведска маса" - днес си сипвам от пържените яйца с вас, утре пия кафе с някой друг, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази гледна точка сме много въздържани да правим подобни провокации", каза Иванов. 

Той допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа. 

"Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война", каза Иванов. 

Има неща, които трябва да обясни професионалното ръководство на МВР, да не бързаме с политическите коментари, заяви Христо Иванов по повод ареста на Бойко Борисов. Въпросът не е в акцията, бг обществото ще оцени усилията на правителството, има серизони съмнения за корупция, каза още лидерът на "Демократична България". 

ГЕРБ крепи главният прокурор Иван Гешев, а той им осигурява безнаказаност, обобщи Христо Иванов.