OffNews.bg

Гражданите си искат санирането, трябва спешно да се внесе плана за възстановяване, според НСОРБ

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен спешно в Европейската комисия. Ние сме участвали в редица срещи за изработването му и искаме да се запознаем обстойно с направените промени. 

Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините, на среща на служебния премиер Стефан Янев с ръководството на НСОРБ. 

По думите на Панов гражданите искат програмата за саниране и не са съгласни да съфинансират с 20% обновяването на домовете си. 

„Ние бяхме направили една анкета към края на годината, в която 95% от гражданите отчитат положително програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, които дават между 15 и 30 процента икономии в енергийната ефективност“, подчерта Панов. 

Премиерът Стефан Янев изрази готовност да бъда обсъдени редица проблеми. Ще търсим общи решения в интерес на гражданите, подчерта той. "Имате доста предложения за законодателни промени. Ние като правителство сме поставили задача вътрешно да търсим необходимост от законодателни промени в обществения живот, които да подобрят живота на гражданите и бизнеса. Надявам се да бъдат готови до края на мандата, за да ги внесен в Народното събрание ", каза още Янев. 

От името на НСОРБ Панов поиска да се обсъди и бюджетната прогноза 2022 г. Общините искаме капиталовата субсидия да остане, даже да бъде увеличена, тъй като трябва да се съобразяваме и с увеличението на минималната работна заплата. Надяваме се на определен ръст, подчерта Панов. 

Сред темите, които са обсъждани на закритата част от срещата, са и предстоящите избори и финансирането. От НСОРБ искат държавата да поеме разходите за дезинфекция на изборните секции, които на предишния вот на 4 април са останали за сметка на местната власт. 

Правителството пък иска от кметовете информация за броя на хората, които са регистрирани на един адрес.