OffNews.bg

ГЕРБ започва преговори с другите партии. Борисов мисли за партиен кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че приключва с план А и минава към план Б - ще предложи правителство на малцинството със свои министри, а ако то не се приеме - ще преговаря за “правителство на личностите” от всички партии.

“Коалиция няма да правим. Ще приложим същата коварна хватка като тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - така, както те предлагат правителство на малцинството”, каза Борисов в кулоарите на Народното събрание. От днес ГЕРБ започват разговори с другите парламентарни групи, които ще се водят от Десислава Атанасова, съобщи той.

“Доколкото разбирам тях не ги смущава да говорят с “партии магнити”, както Лорер ги нарича, или партии от т.нар. хартиена коалиция. Ако ГЕРБ прави това нещо, е лошо - ако те го правят, е добро. Двойният аршин го ползват в пълен обем. Със 69 депутати е нечувано да правим правителство, още повече със 64. (…) С една дума - те взривяват единствената за държавата добра ситуация и ще отидем на избори”, закани се Бойко Борисов.

По думите му, докато ПП-ДБ си играят на правителство на малцинството със 64 депутати, държавата ще изпадне в колапс без редовно правителство.

Борисов подчерта, че ГЕРБ "не са приключили с ПП-ДБ", защото имат много общи неща, но че няма повече да търпят "наглостта им": 

"Тези варианти приключиха - чухме ги ясно. Имаме избиратели, имаме симпатизанти, имаме програма и ние сме победили. Тяхното нахално самочувствие просто няма да търпим повече."

Той обясни, че вторият вариант на правителство на личностите включва преговори и с "Възраждане". По думите му името на премиера ще зависи от разговори с всички партии. "Кабинет с личности от други партии. Ние ще предлагаме само наши министри с нашия мандат, ако не стане - ще предложим кабинет на личности", каза той. 

Борисов също така иронично предложи Асен Василев да бъде пожизнен финансов министър, “за да си оправи финансите”.

По-рано в кулоарите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ако получат поканата от ПП-ДБ, ще се отзоват. “Друг е въпросът, че сутринта г-н Кирил Петков изрази различно становище от това, което говорите като покана. Не знам дали е лично негово мнение или позиция, но ако има покана, ние ще се отзовем”, каза Карадайъ.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова направи декларация от парламентарната трибуна и каза, че Борисов е цар на това “да направи така, че всички да изглеждат маскари”. Тя заяви, че изходът от преговорите за правителство ще го решат само членовете на БСП и че ако бъдат поканени на разговори - ще отидат от уважение към парламентаризма в България.