OffNews.bg

ГЕРБ внася референдума на Слави в парламента

ГЕРБ ще внесе проект за решение в парламента за разглеждане на трите въпроса от референдума на Слави Трифонов. Това трябва да се случи до 15 декември, като срокът е за обсъждане в правната комисия.

Внесеният в Народното събрание проект на решение за подкрепа на въпросите от националния референдум гласи: подкрепя народните представители да се избират с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура; задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев за 1 получен действителен глас на последния парламентарен вот, обясни шефът на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

От ГЕРБ уточниха също така, че са готови да предложат чрез изменения в закона за политическите партии да няма изобщо държавно финансиране за политическите субекти, като преди това ще потърсят мнението и на Сметната палата за последствията.

Съобразили сме се изцяло с исканията на гласоподавателите в референдума на Слави Трифонов, заяви Димитър Главчев.

Това е демонстрация, че ГЕРБ е последователна в своите политики, каза Десислава Атанасова. Тя добави, че ГЕРБ иска да се възобнови дебатът за електронния вот.

Атанасова изрази надежда партиите в НС да чуят и оценят какво искат българските граждани и да позволят правилата да са такива, каквито са ги определили хората.

Във връзка с отправената днес от лидера на БСП Корнелия Нинова покана към парламентарно представените формации за разговори по бюджет 2017 Атанасова посочи, че въпросът е към лидерите на ПГ и те са тези, които могат да заявят позиции по време на срещите.