OffNews.bg

ГЕРБ се връща в НС утре, решение за кабинета ще има най-рано в събота

В събота ще се проведе Национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, по време на което ще се вземе решение дали партията на Борисов ще остане в сглобката зад кабинета "Денков-Габриел".

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви за свикването на Националния съвет още в изборната нощ, когато обвини некоалиционните си партньори в участие в алтернативни сглобки с БСП и "Възраждане". По думите му местните сглобки трябвало да се пренесат и на национално ниво.

ГЕРБ днес анализира дали са изпълнени всички приоритети, записани в управленската програма на правителството. Ресорните министри ще бъдат изслушвани в парламента идната седмица.

Това съобщи на брифинг пред централата на партията председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя даде заявка, че още утре депутатите от партията ще се върнат в зала, защото били отговорни към избирателите и работата по бюджета и данъчните закони, която предстои.

"Ние сме много отговорни политици. Нас са ни изпратили български граждани, за да представляваме техните интереси."

От думите на Атанасова стана ясно, че приемането на данъчните закони и бюджета на Асен Василев няма да мине гладко. Причината - ГЕРБ ще гласува само безспорните текстове.

На свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че важна тема е качеството и темпа на работа на правителството, които по думите му били незадоволителни.

Дончев не отговори дали ГЕРБ ще счупи сглобката и зададе обратен въпрос:

"Има ли шанс това правителство да работи по-добре?"

Така той намекна, че ако ГЕРБ ще остане в мнозинството зад правителството, е възможно да се поиска преждевременни рокади на министри.

Дончев добави, че от отговора на неговия въпрос ще зависи и това дали ГЕРБ ще подкрепи внесения вот на недоверие срещу кабинета.