OffNews.bg

ГЕРБ се разбързаха да внасят мажоритарната система преди изборите

ГЕРБ внася законопроект за въвеждане на мажоритарна система за провеждане на избори. Този четвъртък от управляващата партия ще внесат в деловодството на Народното събрание подготвения от тях законопроект.

Това съобщи днес председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той обясни, че групата на ГЕРБ ще поиска от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на настоящия парламент, за да може мажоритарната система да бъде приета преди идващите избори. Според Данаил Кирилов промените могат да бъдат приети в рамките на 3-4 седмици.

„Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото Народно събрание. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, коментира народният представител от ГЕРБ.

Кирилов добави, че ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смята, че е техен ангажимент да поемат тази работа и да опитат да се справят до разпускане на 43-тото НС.

Още утре промените влизат в извънредна правна комися, специално за референдума на Слави Трифонов.

Кирилов припомни, че ГЕРБ са предлагали по трите въпроса, които са получили сериозната подкрепа чрез гласуването на избирателите НС, да се подкрепят резултатите. ГЕРБ се надяват, че ще получат подкрепа и от други парламентарно представени политически сили.