OffNews.bg

ГЕРБ поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи искането като "добро".

"Първата задача на министъра на правосъдието в моето правителство ще е да внесе искане за оставката на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет", заяви Габриел по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС тази сутрин.

Днес Габриел започва и поредица от срещи с парламентарните формации в рамките на преговорите за съставяне на правителство.

След като опитът за среща с ПП-ДБ се оказа несполучлив, тя ще разговаря с представители на ДПС, БСП и ИТН.

Тази сутрин Мария Габриел представи своите приоритети в сградата на Народното събрание. Тя подчерта важността от влизането в еврозоната и Шенген.

"Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО и решение на кризите на българските граждани. Изправям се с чувство на гордост и скромност, вие ме познавате", обърна се тя към представители на ГЕРБ.

Тя каза, че нейният фокус би бил върху модернизация на страната в сферата на науката, образованието и иновациите. 

Габриел подчерта важността от инвестициите в младите хора и модерното иновативно образование. Тя се обяви и за скоростното приемане на директива за авторските права и достойно заплащане на творците. Подчерта важността от преодоляването на регионалните различия чрез целенасочено действие за нуждите на пазара на труда. В енергетиката се обяви за създаването на иновационни хъбове и използването на зелени технологии.

В здравеопазването каза, че ще води активна здравна политика чрез ключови инвестиции.