OffNews.bg

ГЕРБ пита съден ли е новият шеф на ДФЗ за данъчни измами

С двеминутно изявление Тома Биков и Томислав Дончев от ГЕРБ изнесоха данни, според които новият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов е бил съден, разследван и арестуван за данъчни измами. 

"През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документни данъчни измами. Обвинението е било срещу него и още 6 души за организирана престъпна група, действала между 2001 и 2004 г.", каза Биков. 

По думите му човек със същите имена е било арестувано за източване на 15 млн. лева ДДС през 2004 г. "Лицето е било задържано като директор на отдел в НАП - "Овча купел". Разследващите установили, че Михайлов е участвал в ОПГ, като плащал на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите дружества са издавали фиктивни фактури за внос на стоки под различен характер", добави той. 

Биков каза още, че така фирмите са "напомпвали начисленото ДДС", подавали са молби за връщане на данъка от държавата, а за да улесни схемата, "групата е вербувала данъчни служители, които са издавали неверни документи". 

Според него разследващите полицаи установяват, че дружествата са кухи фирми с несъществуващи адреси, след което по класическа схема фирмите са прехвърляни на лица с нисък социален статус.

Дончев от своя страна зададе въпроса дали лицето Борис Михайлов - разследван, арестуван и съден за данъчни измами, е същият, който е назначен на 10 юни като изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". След това двамата си тръгнаха, без да дадат право на въпроси.