OffNews.bg

Георги Марков: Гол-голеничък, дибидюс, Бойко би БСП

Според бившия конституционен съдия и новоизбран депутат от ГЕРБ Георги Марков пропорционалната изборна система в България е довела до "политическа лудница и до псевдопарламентаризъм".

"Изборите трябва да са мажоритарни, защото така поиска народът. Царят не взе толкова гласове, колкото хора гласуваха с да на референдума. От избора на Желю Желев за президент такъв вот не е имало. Резултатът е убийствено в полза на мажоритарното гласуване", каза Марков в предаването "На 4 очи" по бТВ.

Депутатът нарече "лабораторни хора, които не разбират от правене на избори" политолозите, критикуващи въвеждането на изцяло мажоритарен избор.

Според Марков именно заради сегашната система Борисов не можел да управлява самостоятелно, тъй като у нас имало прекалено нисък праг за влизане в парламента (4 процента) и защото партията, която вземе най-много гласове, не получавала бонус депутати, както е в Гърция.

"Хората искат да видят кого избират, а не анонимни", каза той.  

Марков посочи, че е вярно, че мажоритарната система облагодетелства големите партии, но даде пример как Бойко Борисов сам победил БСП.

"Гол-голеничък, дибидюс, само с един Цветанов Бойко се яви на кметските избори в София и би БСП. Партия не се прави лабораторно, по кафенета или по интернет”, каза депутатът.

Марков продължи и с критика към Реформаторския блок.

"Те се заклаха, станаха на две нули. Пропорционалната система ще затрие парламентаризма, Цветанке", обърна се бившият конституционен съдия към водещата Цветанка Ризова.