OffNews.bg

Ген. Тонев е депозирал оставка от всички постове при Борисов

Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и настоящ депутат от ГЕРБ е депозирал при премиера Бойко Борисов оставка от всички постове в парламента.

Не се знае обаче дали Борисов ще я приеме сега или ще изчака проверката на прокуратурата и Сметната палата за периода, в който Тонев е бил директор на болницата.

В разследване на bTV бяха изнесени данни, че ВМА е загубила над 10 млн. лв. по вина на ген. Стоян Тонев.

Проверка на Министерството на отбраната е установила, че при сключени договори между болницата и фирма „Дерма Прим МК“, при които частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница.

Началник на Клиниката е проф. Мирослава Кадурина, която в същото време притежава 84% от „Дерма Прим МК“. Ген. Стоян Тонев пък е бил началник на Клиниката преди да стане директор на ВМА.

Оставката на ген. Тонев е въпрос на лично решение. По време на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бяха обсъдени различни варианти за това дали да бъде поискана оставката на ген. Тонев в зависимост от изхода от разследването, обяви вчера Румяна Бъчварова от ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комисия вчера.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа по казуса във Facebook днес:

"Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави“ – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си – то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона. Затова искам да подчертая, че всички трябва да са спокойни, ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност. Заставам зад всеки до доказване на неговата вина. Това се отнася както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство.

В тази връзка съм длъжен да обясня - вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ разговаря с генерал Стоян Тонев. Пред нас той отрече да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен. По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено от Би Ти Ви. Решението на Изпълнителната комисия е да изчака резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по този случай.

В зависимост от това ще вземем решение. Ако изнесената информация се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Но подчертавам, ако се докаже неговата вина".

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Тонев е подал молба за напускане на парламента до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В нея той пише, че се оттегля, за да бъде гарантирано независимо разследване: 

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми".