OffNews.bg

Ген. Кирчо Киров: Скандалът Йончева-Борисов крие държавна тайна

Няма по света държава, която да признава, че откупва свои отвлечени граждани.

Това заяви бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, който отказа да коментира в детайли спора между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и журналистката Елена Йончева, която води листа на БСП в Хасково. Той се аргументира, че има риск да се огласи държавна тайна.

Скандалът се разрази, след като бившият премиер обяви, че са платени милиони заради интервюта на Елена Йончева, а в отговор тя обяви, че ще го съди за клевета.

„Бяхме принудени милиони да платим за нея, с мъж премиер тогава, ясен конфликт на интереси”, подчерта Борисов. „Бяха договорени от нейния мъж тогава. За едни събития, с едни чужденци, по едни общи операции”, каза бившият премиер, който отбеляза, че става въпрос за конфиденциална информация. По думите му с постановление са платени близо 2 млн. лева.

„Говоренето по тази и по подобни други теми, които са свързани с дейността на специалните служби, в частност на външното разузнаване, по-скоро граничат с риска да бъде дадена гласност на висококласицифирана информация, на дълбока държавна тайна”, посочи Киров по бТВ. Той уточни само, че тя е свързана със специални операции. 

Ако кажа повече и по-конкретно, рискувам да взема страна в спор между политици, който не може да бъде решен в едно телевизионно студио, подчерта Киров.

На въпрос от водещия дали става въпрос за отвличанията в Сомалия, Киров заяви: „Тази тема кореспондира в значителна степен със съдебни процедури, по които аз съм страна. Те са със степен строго секретно”.