OffNews.bg

Ген. Атанасов: Българският сектор за сигурност е хронично недофинансиран

Българският сектор за сигурност е хронично недофинансиран, заяви по Би Ти Ви депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. “Бих казал – поясни той в предаването „Лице в лице” , - че не толкова са много парите за НСО, колкото са малко за другите структури.”

Друг проблем ген. Атанасов вижда в това, че огромната част от бюджетните средства, които се предвиждат за сектора за сигурност, отиват за заплати. Следователно няма достатъчно средства за окомплектоване на службите за сигурност с модерна техника.

„Още през юни – припомни депутатът - Народното събрание прие Закон за управление на системата за сигурност, където беше институционализиран Съветът по сигурността към Министерски съвет... На този етап този съвет не е окомплектован, поставил съм въпроса на правителствено ниво, разчитам, че по най-бързия начин това ще се случи...” На първо място е важна координацията между различните звена, каза Атанасов.

По въпроса за сваления руски самолет, ген. Атанасов припомни, че конфликтът е съвсем близо до нашите граници: “Съвсем естествено е да се увеличават рисковете, защото на първо място, ако там конфликтът се задълбочи, има опасност да се увеличи бежанската вълна.”

Според Атанасов, не трябва да се заемат категорични позиции без да е изяснен в детайли този случай, защото сега ще има множество спекулации от двете страни, ще се обвиняват взаимно, истината трудно ще излезе.

„Да, ние сме член на НАТО – каза бившият шеф на „Национална служба „Сигурност“, - трябва да си изпълняваме съюзническите задължения, членове сме на ЕС, трябва да работим за солидарност и съответно да затягане на границите, но в същия момент трябва да сме внимателни в оценките”.