OffNews.bg

Един пита, двама слушат. Петъчният контрол в парламента пред празна зала

При традиционни за петък условия се проведе парламентарният контрол днес.

За пореден път минимален брой народни представители дочакаха края на петъчното заседание, като днес депутатите изпаднаха в леко комична ситуация.

При един от последните въпроси към министъра на образованието проф. Тодор Танев на депутатските банки стояха точно трима избраници - задаващият въпроса - Борислав Иглев от БДЦ и Патриотите Емил Димитров - Ревизоро и Султанка Петрова.

В края на заседанието Димитров поиска процедура, за да може да благодари на народни представители. "Благодаря на стенографи, оператори, компютърни специалисти и министри, които допринесоха ние да можем да стигнем до избирателите", иронизира Ревизоро. След това той изказа благодарности и към председателят на парламента Цецка Цачева за това, че "професионално и безпристрастно е провела днешния дебат".

При въпрос на OFFNews към един от присъстващите депутати, версията беше, че в последния работен ден избраниците имат срещи по регионите си и за това залата е празна.

До тази ситуация се стига благодарение на решението на управляващото мнозинство, да може парламентарен контрол да се провежда и без наличие на кворум в пленарната зала.

В началото идеята на ГЕРБ беше още по-радикална - в случаите, когато липсва кворум, парламентът да може да обсъжда и закони, но в последствие даде заден ход. Само заради това решение в момента депутатите са почти задължени да ходят на работа в сряда и четвъртък.