OffNews.bg

ДПС пак плаши с вот на недоверие заради Петър Москов

ДПС отново заплаши управляващите с вот на недоверие и отново причината е министърът на здравеопазването Петър Москов.

В началото на годината ДПС обяви, че ще иска вот на недоверие заради ксенофобските изказвания на здравния министър, но тогава никоя от другите партии в опозиция не ги подкрепи. За внасяне на вот на недоверие са нужни 48 подписа, а ДПС има 36 народни представители.

"Не изключвам първият вот на недоверие към това правителство да е за темата здравеопазване. Това е въпрос на консултации с другите политически сили", обяви Тунчер Кърджалиев от ДПС на брифинг в кулоарите на парламента.

Партията е възмутена от предложените от Москов промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат болниците да отказват лечение на хора без здравни осигуровки.

От ДПС са внесли предложения към законопроекта между първо и второ четене.

Те продвиждат държавният бюджет да поема здравната осигуровка на трайно безработните над 1 г., които са регистиррани в бюрата по труда, като вноската се определя върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се. Това да става след извършване на социална анкета.

Другото предложение е работещ член на семейството да има правото да внася осигуровките на друг член на семейството, който е безработен. Вноската да бъде върху половината от дохода за самоосигуряващо се лице. За втори безработен член на семейството пък работещият да има право да внася осигуровки върху 30% от осигурителния доход за самоосигуряващи се.

Движението ще изчака дали ще минат промените в закона за здравното осигуряване на второ четене и в зависимост от резултата, ще започне консултации с други партии за вот на недоварие.