OffNews.bg

До 2023 г. може да се отървем документално от вече продадена кола

Парламентът прие промяна в Закона за пътищата, с която старият собственик на вече продадена кола може да поиска удостоверение от пътна полиция, че е прехвърлил собствеността. Ако до два месеца новият притежател не запише превозното средство на свое име, регистрацията на колата ще се прекратява служебно.

Законовата промяна се прави по искане на омбудсмана Диана Ковачева. При срещите си с депутатите от комисията тя разказа за случаи, при които бивши собственици на продадени коли са осъдени в чужбина, тъй като с бившите им автомобилите са извършени престъпления, а новите им собственици не са прехвърлили колите на свое име. Има 20-годишни присъди, които застрашават бивши собственици на автомобили, защото новите не си ги регистрирали, каза днес депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Колкото и да си добросъвестен и да си бил наясно, че си продал автомобила си и че трябва да бъде махнат от КАТ от твое име, ако купувачът това не иска да го направи - ти си с вързани ръце, обясни Манев.

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Ципов обясни, че проблемът е заложен в края на 2017 г., когато са направени поредните промени в Закона за движение по пътищата.