OffNews.bg

Депутатите от АБВ скрили от Първанов, че ще гласуват "за" дълга

Депутатите от парламентарната група на АБВ не са уведомили председателя на партията Георги Първанов, след като са взели решение да подкрепят заема от 16 млрд. лева.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на партията Кирил Цочев.

При вчерашното гласуване на заема депутатите от АБВ в последния момент промениха мнението си и решиха да подкрепят ратификацията, въпреки че ден по-рано председателят на партията Георги Първанов съобщи на пресконференция, че движението ще гласува „против“.

В резултат на това решение днес Първанов заяви, че напуска председателското място в партията.

Бившият държавен глава обяви още, че ако оставката му бъде приета, той ще напусне политиката завинаги.

На брифинг в парламента днес Цочев заяви, че за решението да се подкрепи ратификацията са били уведомени трима заместник-председатели на партията.

Неговият колега депутатът Иван Иванов обясни, че комуникациите не били добри и не могли да се свържат по телефона с лидера си. 

„Не сме толкова наивни, за да изолираме президента и лидер на партията, напротив – демонстрираме с всички средства нашето уважение и доверие към него“, категоричен беше и друг депутат от АБВ Иван Славов.

Депутатите се доверили на мнението на своя колега Борислав Борисов - бивш ректор на УНСС, който ги убедил, че заемът е необходим. На обсъждането в парламентарната група е присъствал Румен Петков, но не е взел участие в дебатите.

"Политическа криза в доверието на ниво политическо ръководство и на ниво партия няма", категоричен беше депутатът от АБВ ген. Михо Михов.

От партията бяха категорични, че решението на Първанов няма да доведе до разпад на АБВ. 

"Няма нищо вярно в твърденията, че цялото ръководство обмисля да напусне. Дори оставката на Георги Първанов все още не е официална", заяви още Кирил Цочев.

По думите му още от самото начало от АБВ са предложили намаляване на дълга с 2 млрд. лева и в последствие в разходната част, в дефицита на бюджета в следващите три години, да се обсъждат възможности за инвестиционна политика и на фонд, който да помогне за развитието на икономиката в страната, за развитието на малки и средни предприятия.

„Вчера това, което стана, е благодарение на АБВ. Това е малка победа. Ще контролираме дали това, което е джентълменско споразумение, ще бъде спазено”, каза още заместник-председателят на партията.