OffNews.bg

Депутатът със суджуците заплашвал свидетели. Натискал и прокурор да прикрие катастрофа (обновена)

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който стана известен със суджуците за премиера, е упражнявал натиск върху свидетели срещу него да не говорят пред разследващите органи. Това каза официално в Добрич говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“.

Арнаудова, екип прокурори от звено „Антикорупция”, както и бюро „Защита на свидетелите“ са на място в Добрич, откъдето е депутатът и където се е развивала аферата "Суджукгейт".

Прецедент е Бюрото за защита на свидетелите да излиза извън столицата, каза Арнаудова. При засилени мерки за сигурност в Добрич се провеждат разпитите на свидетелите. До момента обаче нито един от свидетелите по повдигнатите обвинения срещу народния представител не е поискал защита.

Досега са разпитани трима свидетели, в момента се разпитват други трима, предстои разпит и на други днес и утре.

Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан, но вероятно другата седмица, тъй като в момента е в отпуск.
Заплахите към свидетелите били, че ще им се случат „сравнително неблагоприятни неща“ - за лична саморазправа, а на други, че ще им се попречи на бизнеса.

Говорителят на прокуратурата обяви още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник министър с две жертви. Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.

В частния случай става дума за личност, работила в Министерство на финансите, която заради пътно произшествие през 2012 година има присъда на първа инстанция в Добричкия окръжен съд. Наложено е наказание 4 години лишаване от свобода.

Апелативният съд във Варна е намалил наказанието, но го е оставил ефективно – лишаване от свобода за 3 години и 6 месеца. По случая с народния представител Прокуратурата е сезирана през месец май от един жалбоподател. Наблюдаващият прокурор е извършил лична проверка, каза Румяна Арнаудова.
„Можем да приемем, че това са престъпления, разкрити от прокурор“, подчерта тя.

Освен това по отношение на длъжностно лице е упражнен натиск, за да наруши свои служебни задължения. Става дума за принуда да бъдат манипулирани доказателства, за да се стигне до оневиняване на лице. В друг случай е упражнен натиск да бъде анулиран фиш на шофьора на Живко Мартинов, който е управлявал фирмената му кола.

Прокуратурата е разкрила още, че престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова. Било е поръчвано на определени ръководни длъжности от МВР да притискат търговци да заплатят определени суми. Натискът е ставал чрез образуване на дела и задържане. Голяма част от тези длъжностни лица вече не са в системата на МВР, защото не са се поддали на натиска.

Прокуратурата има информация, че са започнали масирани проверки на фирмите на някои от свидетелите. Има и случай на затворена пицария със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил заповедта като незаконосъобразна, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Арнаудова отбеляза, че всичко това е свързано с престъпления, за които е образувано досъдебно производство. Тя припомни, че освен това, което стана публично известно, свързано с изнудване, Прокуратурата разследва престъпление против правосъдието, против реда на държавното управление и против личността.

Депутатът Живко Мартинов ще получи призовка в качеството на обвиняем, когато бъдат събрани достатъчно доказателства, каза още Арнаудова.