OffNews.bg

Демерджиев предлага по-ниска скорост в градовете и по магистралите

Ограничение от 30 километра в час в някои части на градовете, по-ниска максимална скорост по магистралите и глоби за шофьори, които отказват да бъдат тествани за алкохол и наркотици.

Това предложи вътрешният министър Иван Демерджиев на депутатите, които днес обсъждаха промените в Наказателния кодекс. Той бе изслушан на съвместно заседание на парламентарната правна комисия и на комисията по вътрешна сигурност.

Вицепремиерът заяви, че МВР има изготвен законопроект. В него е заложено и по-големи наказания за шофьори, причинили смърт или телесна повреда, които са преминали на червен светофар или с висока скорост. Другото предложение е младите водачи да шофират с придружител, както и да се въведе ограничение за мощността на автомобилите, които управляват.

В подобен смисъл има няколко внесени законопроекта в НС от различни парламентарни групи. Новият председател на правната комисия Стою Стоев предложи излъчването на работна група, която да обедини всички предложения в общ законопроект за промени в НК. Тази идея бе припозната и от Иван Демерджиев.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие. Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма.

Сред предложенията на МВР е да се забрани носенето на оръжие от уличения в домашното насилие, а той да посещава специализирани програми за справяне с гнева. От ведомството предлагат още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие.

Народни представители от ИТН, БСП, ПП-ДБ и ГЕРБ са внесли свои законопроекти за промени в Закона за защита от домашното насилие. Очаква се текстовете да влязат в правна комисия до края на месеца.