OffNews.bg

Демерджиев: Кабинетът ''Петков'' е давал пари за мъртви души сред украинските бежанци в хотелите

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че прокуратурата разследва сигнал за финансиране на "мъртви души" в програмата за подпомагане на украинските бежанци по времето на редовното правителство на Кирил Петков.

Това стана ясно след изслушване на вътрешния министър в рамките на редовния парламентарен контрол. В кабинета "Петков" Калина Констатинова бе вицепремиер по ефективното управление и отговорник по програмите за подпомагането на украинските бежанци у нас, но реално парите са се разплащали чрез Министерството на туризма, поясни Демерджиев.  

По думите на Демерджиев рамките на 5 месеца Константинова е изхарчила 150 милиона лева, като в същия период тази година служебното правителство е изхарчило едва 40 милиона лева. 

Той обясни, че при проверка са били констатирани редица нарушения, включително и липса на нормативни актове. 

"24 физически лица са получили средства а те са свързани лица с 24 дружества, което е доста интересно. Над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които а ясно кой е бил подпомогнат", каза Иван Демерджиев. 

След встъпването си в длъжност на 2 август 2022 г. вътрешният минситър е поел ръководството на програмите за подпомагане на украинските бежанци. Тогава е установил и нарушенията.  "Най-стресиращият факт, е че са финансирани т. нар. мъртви души, които уж се намират в хотелите", каза още Иван Демерджиев.