OffNews.bg

"Да, България" с 10 души ръководство, учредителите проверени за членство в ДС

Новата партия "Да, България" на Христо Иванов поема първите стъпки към своето узаконяване след броени дни. В събота, 7 януари, е Учредителното събрание на движението, което засега претендира да е абсолютно политически независима партия, която да вкара нови и неопетнени лица в политиката. 

Броени часове, преди да избере ръководство и да гласува устава си, в партията на Христо Иванов тече трескава подготовка.

Десетки доброволци звънят лично на всеки един, който е заявил интерес да се запише в партията онлайн. Основното за членуващите е да са с чисти имена, затова доброволците проверявали всеки един дали е агент на ДС и досега такъв няма, което е един от водещите принципи на  партията на Христо Иванов. 3600 до днес са заявили желание да се запишат в "Да, България", като сред тях са хора на възраст между 30 и 60 години.  За да стане узаконяването на партията от тези желаещи 500 трябва да се регистрират като учредители и да подпишат учредителна декларация. 

Екипът по организацията на събитието е изцяло доброволен, а разходите по наемане на залата са покрити от симпатизанти и от дарения, събрани в специалната сметка за дарения. До този момент събраната сума е 79 000 лв. Пари идват, както от страната, така и от чужбина, като най-голямото дарение досега е направено от българин, живеещ в Лондон - 9000 лева. 

В "Да, България" водещите фигури вече се разпределят по ресори, за да се справят с проблемите на държавата. Очаква се главният сектор - правосъдие и антикорупция да се поеме от Христо Иванов, а други водещи личности, чиито имена от партията предпочетоха да запазят в тайна - ще се разпределят в секторите - образование, здравеопазване и икономика. 

Официалната част

Учредяването на партия "Да, България" започва в ранните часове на съботния ден. Учредители ще пристигнат от цялата страна, а по-късно председателят на Инициативния комитет – Христо Иванов ще изнесе реч. След нея ще протече гласуване на устава и ръководните органи на партията. За председател се очаква да бъде избран Христо Иванов. В ръководството ще влязат 10-ина души, научи OFFNews.  Техните имена все още не се казват, но сред тях вероятно ще са доц. Кристиян Таков и конституционният съдия Атанас Славов. 

След като бъде избрано ръководство, "Да, България" ще дискутира целите, партньорите и предизборната си тактика с дошлите от цялата страна симпатизанти и учредители.

Според Закона за политическите партии след учредяването Софийски градски съд в едномесечен срок трябва да се произнесе с решение за законността на партията.