OffNews.bg

БСП иска изцяло да забрани вноса на пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса на селскостопанска продукция, а именно: пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти, съобщиха от пресцентъра на партията.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението. Вчера стана ясно, че и Словакия възнамерява да забрани вноса на украинско жито и хранителни стоки.

"Длъжни сме да защитим българския национален интерес, българското земеделие и производство и здравето на хората. Настояваме това да бъде едно от първите решения на парламента", заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова при внасянето на законопроекта.

По-рано днес и от парламентарната група на "Възраждане" призоваха правителството "веднага да спре вноса на зърно и слънчоглед от Украйна". От партията твърдят, че така България ще запази "останалия си хранителен суверенитет".

Поради спецификата на търговските политики в Европейския съюз едностранните действия на дадена страна са неприемливи, уточниха от ЕК в събота.

Министерството на земеделието ще предложи правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица, предаде БНР. 

Забранителният списък ще включва и мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки.

В момента в министерството тече среща със зърнопроизводителите и това е причината все още да не е потвърдена  официално информацията.

Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет.