OffNews.bg

БСП и ДПС поискаха оставката на депутата Валентин Касабов

Парламентарните групи на БСП и ДПС се обединиха в искането си депутатът от "Обединени патриоти" Валентин Касабов да подаде оставка.

В четвъртък Касабов определи ДСП като „дървеници, които трябва да бъдат смачкани”, защото ДПС си позволиха да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради репликата му към водещия на Нова тв Виктор Николаев, че може да му спретне "Викторгейт".

Червеният депутат Антон Кутев, който изрази позицията на БСП от парламентарната трибуна, съзря неприкрита заплаха в думите на Касабов.

"Чухме думи като: „Да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни“, става дума за „дървеници“ – в превод от турски, които „щъкат и много миришат“ и трябва „да внимават, защото можем да ги смачкаме“. Това е реториката, която чухме вчера.

Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на органично ниво! Обръщението не е към хора, а към „дървеници“, които лесно може да бъдат „смачкани“. Между другото, има член в НК, който се занимава с това! Аз обаче не съм съдия, а представител на демократично избран парламент и именно заради това за мен заплахата в политическите отношения е недопустима. Тя, всъщност, не е допустима никъде!"

Срещу езика на Касабов и срещу националистите в парламента се обявиха и от ДПС. Лидерът на партията и на парламентарната им група призова чрез декларация премиерът Бойко Борисов да предприеме решителни действия по повод думите на националистите, а президентът да изпълни ролята си на обединител.

Спас Гърневски от "Патриотите" пък се оплака, че бил наречен фашист от колега на Кутев.

"Ваш депутат изсъска към мен "фашист" - но да наречеш някого така е по-малка обида, отколкото да го наречеш комунист", каза от трибуната на парламента Гърневски.