OffNews.bg

БСП депутат: Циганите ще взривят България, както албанците - Югославия

"Има проблем със циганите. Те ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия". Това заяви от парламентарната трибуна БСП депутатът проф. Иво Христов.

Изказването му бе едно от многото разгорещени в рамките на дебата в парламента за доклада по изпълнението на Националната стратегия за ромите.

Според Христов преди 25-30 г. това малцинство е било интегрирано, но след това ромите се оказали изхвърлени от реформиращата се българска икономика. Затова общността им се капсулирала и циганските гета се превърнали в анклави на престъпност, които застрашават националната ни сигурност.

Христов определи пловдивския квартал "Столипиново" като "огнището на ислямския фундаментализъм в България".

"Не знам дали си давате сметка, че държави се взривяват отвътре именно с такъв материал", заяви Христов.

Остри думи от парламентарната трибуна изрече и депутатът от "Атака" Станислав Станилов. Според него циганите били социални номади, които не давали нищо, а само ползвали благата. Той се обяви и за санкции и дори репресии спрямо ромите.

"Репресивното отношение ще бъде полезно. Ако морковът е 20 см, тоягата трябва да бъде 2 м. Един ден тези огромни групи ще тръгнат да убиват. От безделие ще творят зло. Ще колят наред. Няма да питат кой е българин, кой турчин. Ние спим", каза Станилов.

В крайна сметка със 103 гласа „за”, 66 – „против” и 21 – „въздържал се”, парламентът прие административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).