OffNews.bg

БСП дава на прокурор концесията на летище София

Парламентарната група на "БСП за България" ще сезира главния прокурор за концесията на Летище София, съобщиха от партийната централа.

Сигналът до Сотир Цацаров ще бъде внесен в 11 ч.

Социалистите не уточняват какви са мотивите и съмненията им, но в края на септември Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт предупреди, че в документацията за концесията има редица проблеми, които я опорочават. Например консултанти на процедурата не били сочените на официалната страница на МТИТС - ЕБВР и Световна банка.

"Техни подразделения са оказали само техническа помощ. Истинският и явно доста неудобен консултант се нарича с хубавото име GIF (Global Infrastructure Facility). Всъщност тази организация до момента не е реализирала нито един проект в ЕС, САЩ, Канада или Япония, а е работила основно в страни като Афганистан, Панама, Филипините, Нигерия или Етиопия", разкриваха от гражданската инициатива.

Според ГИОРТ концесионната процедура за най-голямата ни аерогара е неясна и непрозрачна с много бързане. Като пример те посочват, че процедурата е започната, без да са приети всички наредби, свързани с новия закон за концесиите (т.е. документацията е изготвена без пълния обем необходими законови и подзаконови нормативни актове).

Остава неясна и съдбата на дълговете на летището. Според инициативата са заложени абсурдни условия и цели на процедурата, които можели да се тълкуват свободно и то винаги в ущърб на държавата.