OffNews.bg

Брюксел размрази парите по програма "Регионално развитие"

Европейската комисия уведоми България, че възобновява плащанията от ЕС по оперативна програма „Регионално развитие“ за програмния период 2007—2013 г. Преди това те бяха временно прекъснати, за да се гарантира ефективността на системите за контрол.

През май миналата година Еврокомисията отказа да възстанови плащане на страната ни в размер на 90 млн. евро по две от осите на програмите – за градско развитие и туризъм. Официалното писмо за размразяване на европейските средства е изпратено вече до българските власти.

Комисията незабавно ще пристъпи към първо плащане от над 52 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Получените през февруари искания за плащания за над 92 милиона евро трябва да бъдат изплатени през март.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, заяви:

„Възобновяването на плащанията е знак за добре свършената работа на българските власти. Сега те трябва да наваксат пропуснатото време и да използват пълноценно максимална част от оставащите средства по тази програма.“

Плащанията по българската ОП „Регионално развитие“ бяха прекъснати на 3 юни 2014 г. след одит на Комисията през април, който установи пропуски в проверката на исканията от националната система за управление и контрол на средствата от ЕС.

Прекъсването беше по отношение на две приоритетни оси — приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма“. Комисията трябваше да гарантира, че не са направени никакви плащания въз основа на искания, при които са налице некоригирани от държавата членка нередности. Одитът на ЕК  обхващаше общо 12 проекта, избрани на извадков принцип. От тях шест са били на община Бургас, един на Асеновград – за туристически атракции, и един на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.