OffNews.bg

Британският посланик напуска България през януари

Негово Превъзходителство британският посланик Джонатан Алън напуска България през януари 2015 година, за да поеме поста директор по национална сигурност във Форин Офис, съобщи посолството на Великобритания.

Джонатан Алън пристигна в България през януари 2012 г. с тригодишен мандат на посланик.

Следващият британски посланик в България ще бъде Ема Хопкинс, която бе назначена през септември 2014 г. Очаква се Ема Хопкинс да поеме поста през май 2015 г. В момента тя преминава интензивно обучение по български език.

Заместник-посланик Сара Райли ще бъде временно изпълняващ длъжността посланик на Великобритания в България в периода февруари-май 2015 г.

Преди да оглави дипломатическата мисия в България Джонатан Алън е директор за региона Източна Африка и Големите Езера в британското външно министерство. В периода 2007-2009 г. Джонатан Алън основава и ръководи междуведомствено комуникационно звено за борба с тероризма. Между 2006-2007 г. той е заместник-директор в Международния отдел на министерството на вътрешните работи на Великобритания с ресор присъединяването на България и Румъния към ЕС. Началото на кариерата на посланик Алън е в областта на европейската интеграция, като това включва мисии в Кипър и Брюксел. По време на британското председателство на ЕС през 2005 г, той е говорител на правителството в Брюксел.

Джонатан Алън е завършил "История" в университета Кеймбридж. Със съпругата му Елизабет имат две деца – Луси и Бенедикт, който се роди в София през ноември 2013 г.

Сара Райли поема поста заместник-посланик на Великобритания в България през септември 2014 г. Преди това е Първи секретар в представителството на Великобритания към ЕС в Брюксел за Русия, Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия. В периода 2008-2010 г. г-жа Райли е началник на секция Южна Африка в британското министерство на външните работи. През 2008 г. тя е заместник-ръководител на екипа, работещ по Лисабонския договор. От 2004 г. до 2008 г. Сара Райли е Втори секретар по въпросите на ЕС в британското посолство в Полша. Преди това отговоря за медийната организация на чуждестранни журналистически екипи, отразяващи визити на ВИП делегации във Великобритания.

Сара Райли има бакалавърска степен по Политически науки, социология и френски език от Университета в Астън и магистърска степен по Международни отношения от Университета в Шефилд.