OffNews.bg

Борисов не искал да сложи жена президент, просто бил любезен

Какво очаквате премиерът да каже на форум на жени на ГЕРБ? Това е най-любезното нещо, което той може да каже на присъстващите там. Моят съвет е не се задълбочавайте по тази тема.

Така вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира пред журналисти изказването на Бойко Борисов по време на общото събрание на ГЕРБ-жени в НДК. Там Борисов изказа предположението, че ГЕРБ могат да "сложат" и жена за президент, ако се "напънат":

"Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля, защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме", каза тогава Борисов.

По-рано днес здравният министър д-р Петър Москов категорично опроверга тезата, че Борисов има намерение да се кандидатира за президент. "Склонен съм да се хвана на бас с много хора, че г-н Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент на България. И изказването му за жена президент е още едно послание в тази посока", заяви Москов пред Нова телевизия.

"Прекрасно предложение и добро решение е жена да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент", каза в интервю за Радио „Фокус” новият председател на ГЕРБ-жени Ирена Соколова. 

Лансирането на идеята за кандидатирането на Бойко Борисов върви усилено от една седмица. В интервю за в. "24 часа" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че "от него (Бойко Борисов, бел. ред.) би станало достоен президент". Вицепремиерът Бъчварова в неделя пред БНР не отрече възможността Борисов да се кандидатира на поста.

По време на дебати в парламента през октомври 2014 година самият Борисов коментира възможността да се кандидатира за президент. Тогава той обяви готовността да оглави правителство на ГЕРБ, подкрепено от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и други партии, с които ГЕРБ имал близки позиции. Това правителство според него обаче може да е с ограничен мандат до 2015 г. Борисов каза, че тогава могат да се проведат нови предсрочни парламентарни избори заедно с местните или това да стане през 2016 г. заедно с президентските. От парламентарната трибуна той обяви, че няма да се кандидатира за президент, ако правителството му изкара пълен мандат.