OffNews.bg

Борисов: Лекарите, казали, че COVID-19 ще изчезне през лятото, да почнат да си късат дипломите

Колко доктори, доценти и професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, че юли месец това ще отмине като всеки грип. Не само не отминА, а ни заля. Така че, виж, Ананиев, там от професорите да почнат да късат книжките, дипломите. Не разбират! Явно не разбират. Той (COVID-19 - бел. ред.) не само че не отминава, виждате, че си се заразяват хората по същия начин, както и зимата. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на правителственото заседание днес, на което се реши извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до 15 юли. 

"За радост, имунитет се създава, оздравелите са все повече. Нищо не правим в момента, което да притесни психически хората - спрях и брифингите. Медиите си взимат информацията и си я разпространяват, не ние всяваме страх", подчерта Борисов. 

Вчера в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че неговата лична прогноза вирусът да изчезне през лятото не се е сбъднала, защото COVID-19 не се държи като остър респираторен вирус.

По-късно днес премиерът посети и тунела "Железница", част от магистрала "Струма", където преди обяд около 12 тона скална маса се срути затрупа трима работници. Заедно с Борисов бяха регионалният министър Петя Аврамова и ген. Венцислав Мутафчийски. 

"Тези икони на Св. Иван Рилски са ги спасили", заяви Борисов, когато видя две икони на светеца в стените на две тръби в началото на тунела. Той допълни, че "една част от скалата, точно на завоя, където работят, се е срутила". По думите му това е чиста случайност. "Точно там от дъждовете скалите са пропуснали вода, станали са ронливи и 5-6 кубика маса са паднали", обясни министър-председателят. 

Борисов помоли Мутафчийски лично да отиде и да провери пострадалите работници: "Въпреки че си две седмици отпуска, искам лично да отидеш, да провериш как са и да ми кажеш, да съм спокоен". От своя страна, шефът на ВМА и Националния оперативен щаб отговори, че всички изследвания ще се направят отново.

Той добави още, че "всеки път предупреждава да се пазят. Българите не знаят колко грандиозен, огромен и сложен е строежът. Като лястовички са по скатовете 20-30-тонни машини. Случайност, вследствие на дъждовете е. Казват, че са имали каски."