OffNews.bg

Борисов изненадващо в парламента за Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов дойде на спешна среща в парламента заради промените в изборното законодателство. 

Посещението на премиера най-вероятно е по повод дебатите около Изборния кодекс и спорните решения, които вчера парламентът взе - отделянето на референдумите от изборите, решението да няма избирателен район в чужбина и задължителното гласуване като граждански дълг.

Предстои депутатите да решат дали да има местни коалиции, да влезе ли в бюлетината "не гласувам за никого", 4% праг за вход в НС и социологически проучвания по време на кампанията. 

На срещата с Борисов присъства председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Разговорът се проведе, докато депутатите в пленарна зала продължават гласуването на промените в Изборния кодекс.

След срещата премиерът обясни пред журналисте, че е дошъл по покана на Симеонов. 

"Знаете, че промените са заради референдума за електронното гласуване", каза Борисов и напусна Народното събрание.

ГЕРБ и ПФ ще дадат общ брифинг в парламента, за да обяснят какво е станало на срещата с премиера.

Очаква се  това да стане след гласуването в зала на текстовете, които предлагат изборните секции в чужбина, които са извън ЕС, да са само в сгради на дипломатическите представителства на България. За приемането на този текст настояват от ПФ, но той беше отхвърлен от правната комисия в парламента.