OffNews.bg

Борисов издигна Мария Габриел за премиер от трибуната на НС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи еврокомисаря Мария Габриел за премиер от трибуната на парламента.

Вчера Бойко Борисов обяви, че ще има правителство с излъчен от тях премиер, който ще бъде представен на парламентарните групи. Той описа кандидата като "безспорен" и човек, който може да изведе страната от икономическата криза, да работи по приемането на законите по ПВУ и да вкара страната в Еврозоната и Шенген. Борисов описа номинацията им като "умен и красив" човек.

Ново 20: Борисов иска свой премиер, всички министри ги отстъпва на ПП-ДБ

По-късно представители от ГЕРБ потвърдиха името на Мария Габриел. Очаква се тя да оглави контактните групи, които ще са в основата на преговорите между парламентарните групи за намиране на мнозинство за съставяне на правителство.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“. От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година тя еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.