OffNews.bg

Борисов: ГЕРБ подкрепят БСП за заличаването на фалшивите адресни регистрации

Премиерът Бойко Борисов нареди на ПГ на ГЕРБ да приеме текстовете на БСП за анулиране на адресните регистрации, които са направени преди изборите с цел подмяна на вота.

Това стана по време на днешния блиц контрол в Народното събрание. Заръката дойде след отговор на въпрос от червената депутатка Мая Манолова, която поиска да разбере какви мерки ще предприеме правителството, за да се справи с масовите смени на адресни регистрации преди изборите.

Манолова заяви, че е очаквала Борисов лично да се ангажира с решение на проблема. "Готова съм да ви дам и жокер - внесли сме два законопроекта, с които този проблем да бъде решен", каза червената депутатка на премиера. В предложенията се превеждало да се анулират регистрации, когато има нарушение на закона.

Тя каза още, че в становищата си министрите по внесените законопроекти се държали като "партийни функционери".

"Що се касае за законите, които сте внесли, това бихте могли да го решите в парламента и не бих искал да се намесвам в тази тема. Не е редно", коментира Борисов, но само няколко минути след това се намеси, като заяви, че искал точно текстовете на Манолова да бъдат приети.

"Абсолютно се присъединявам към текста, който изчетохте и не виждам защо поне парламентарната група на ГЕРБ да оспорва и да не приема този текст. Това, че е на госпожа Манолова, не значи, че трябва да вървим на инат срещу нещо, което безспорно е правилно. Аз искам, Дани (бел. ред- шефът на правната комисия Данаил Кирилов), да те помоля точно този текст да го има в закона", заяви Борисов.

Той подчерта, че преди няколко седмици е възложил на министър Бъчаврова проверки на адресите, където има струпване на хора.

По думите му, когато проверките приключат, регистрациите, които са в нарушение на закона, ще бъдат заличени.

Манолова от своя страна подчерта, че масовите пререгистрации се правят в пълно нарушение на закона, защото той не допускал "40 души да се регистрират в една плевня или 25 - в стая с коридор".

"Става дума за масовото пререгистриране на избиратели. Близо 100 хил. души са се пререгистрирали от началото на тази година и при това в една обратна на очакваната тенденция - от големите градове към малките общини, от центъра към периферията. Познавам добре и предизборната ви платформа, и управленската ви програма и там няма такова решение на проблема с обезлюдяването на отдалечените региони", подчерта Манолова.

Тя обаче заяви, че въпросът с масовите пререгистрации не бил партиен, защото "злоупотребата с избиратели, които да променят на предстоящите местни избори, се използва от кметове от всички цветове и от кандидати за кметове от всички партийни централи".

"Най-тежките загуби на ГЕРБ са точно в малките населени места. Винаги съм давал за пример един Несебър - там имаме малко общински съветници. Сиреч там, където подобни практики съществуват, ГЕРБ губи. И аз това мога да ви го докажа и е факт", заяви от своя страна Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи забележка на Манолова, че въпросът й не е за блиц контрол, защото не се отнася до цялостната политика на правителството. 

"Ако считате, че това е обща политика на правителството, госпожо Манолова, аз не считам така. Но виждам, че премиерът е готов да ви отговори - не ви е допустим въпросът изобщо. Това е въпрос за парламентарен контрол, злоупотребявате с правилата", ядоса се Цачева.

Борисов каза още, че утре в 09:00 часа от ще се срещне с шефовете на печатници, за да обсъдят проблема с това, че те нямат как да отпечатат изборните бюлетини. На срещата ще присъства и съпредседателят на РБ Радан Кънев. 

"Доколкото знам има някакво решение, но ако господин Кънев желае, може да каже какви са предложенията. Утре сутрин ще знам", каза Борисов.