OffNews.bg

Борисов: Ако сега имаше правителство на ГЕРБ, България щеше да е в еврозоната

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" за политическата криза, в която се намира държавата. Според него резултатът от протестите през 2020 г. "е тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България", а ако сега имало редовно правителство, доминирано от ГЕРБ, България вече щяла да е в еврозоната. 

Вчера от новия конвергентен доклад на Европейската комисия стана ясно, че страната ни покрива три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още инфлацията у нас е прекалено висока, за да влезем във валутния съюз.

"По време на нашето управление България влезе в Европейския банков съюз. Това е техническо приемане на еврото и щяхме да влезем в еврозоната с Хърватия, тогава влязохме и в чакалнята и тогава започнаха протестите, с които някои хора в тази зала (ПП-ДБ, б.р.) още се гордеят и затова няма евро. Нищо от това, което съм ви казвал, не се е променило - чудовищна инфлация. Няма политика, няма единодушие", каза Борисов в кулоарите на парламента.  

Той обвини ПП-ДБ, президента Румен Радев, Васил Божков и всички, "които излизаха на площада", за "тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България".

"Ние сме в митинг на предизборна кампания, изключителна безотговорност. И тук се чака кой ще мигне първи да направи нещо за държавата. Ама каква еврозона бе, господа, ние бяхме там с ГЕРБ - чакалнята, Банковият съюз. Ако сега имахме стабилно правителство, доминирано от нас... политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС и добави, че дори не могат да направят финансова комисия в парламента и сега само ще се изслушват, за да може да се нагнети още предизборната кампания, която няма да доведе до нищо впоследствие.  

Борисов се обърна към избирателите и отново заговори за избирателната система. 

"С 68 депутати отговорността е моя за нови избори, да... Ако имахме 84 депутати... ГЕРБ да поеме отговорност, пък всички искат да са опозиция, чудесно", каза той. 

След консултациите за съставяне на правителство Борисов заяви, че избирателната система е взела депутати от партията му и ги е прехвърлила на по-малките формации, което е довело до невъзможност за съставяне на редовен кабинет. Така той предложи избирателната система да се промени по модела на гръцката. Специфичното в гръцката изборна система е даването на допълнителни мандати на първата политическа сила.

Какво представлява гръцката избирателна система, за която говорят Борисов и Радев