OffNews.bg

Бойкотът в НС продължава: Стигна се до физическа саморазправа (видео)

За трети пореден ден групата на "Възраждане" се опита да блокира заседанието на парламента, но този път без успех. Депутатите събраха кворум и с процедура, направена от Десислава Атанасова, те могат да говорят от място с микрофон.

15 минути преди началото на извънредното заседание днес, народните представители от партията на Костадин Костадинов вече бяха окупирали трибуната. Това продължава и в момента. 

Три конкретни искания обявиха от "Възраждане". Те са били представени и на председателски съвет в четвъртък. Първото е да се спре демонтажът на Паметника на Съветската армия. Второто е национален референдум по въпроса, а третото - оставка на областната управителка на столицата Вяра Тодева.

Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че партията ѝ съзнава, че блокира работата на парламента, но случващото се през последната година не било нормално.

Заради проявите на партията на Костадинов, Десислава Атанасова предложи депутатите да говорят от място, като си подават микрофон. За да вземе думата, тя беше поканена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, да направи предложението си от неговия микрофон. Против него гласуваха само трима депутати от ИТН и независимият депутат Радостин Василев. БСП не са в залата.

Бойкотът продължи, като се стигна до опит за спиране на микрофоните и колоните в пленарна зала от "Възраждане" и до физическа саморазправа между депутати от ДПС и "Възраждане". 

Росен Желязков помоли квесторите да се намесят заради "увреждане на имущество". Коста Стоянов от партията на Костадинов обаче успя да изключи микрофона, който ползват народните представители. Звукът беше възстановен почти веднага.

До физическата саморазправа се стигна след като Йордан Цонев се опита да попречи на Стоянов за повторен опит за спиране на микрофона. Квесторите застанаха помежду им, но тогава при тях отидоха още депутати от "Възраждане", а Делян Пеевски се опита да защити колегата си, като го прикри с тяло, за да възстанови връзката с микрофона. 

На фона на сблъсъците, управляващите продължиха работа по дневния ред, като законопроектите се приемаха без разисквания и единодушно. Междувременно беше активирана противопожарната аларма.