OffNews.bg

Близо 300 събития в календара на европредседателството

Министерският съвет одобри финалния календар на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Във финалния календар са заложени близо 300 събития. Те ще са основно в София, но са планирани и събития във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе.

България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се проведат още около 85 събития, съобщиха от правителствената пресслужба.

За официалното откриване на председателството на 11-12 януари 2018 г. се организира посещение на чуждестранни журналисти и посещение на председателя на Съвета, председателя на ЕП и Колегиума.

В първия ден на 2018 г. под егидата на ресорния министър Лиляна Павлова и на министъра на културата Боил Банов в НДК ще се проведе новогодишен концерт „Духът на Европа“, посветен на първото ни ротационно председателство.

На 6 януари 2018 г. е предвидено детско дигитално откриване на българското председателство в НДК. То ще събере около 300 деца от цялата страна, които ще опознават Европа с помощта на науката и високите технологии и сами ще създават проекти чрез различни дигитални платформи.

Министерството за българското председателство отчете, че са изпълнени всички мерки за европредседателството. 

Преговорните екипи са формирани, предвидените обучения са приключени, по-голямата част от договорите с избраните изпълнители по проведените обществени поръчки са изпълнени, други са в процес на изпълнение, тъй като редица дейности ще продължат и по време на самото председателство, обясниха от правителствената пресслужба.

До края на годината предстоят последните технически изпитвания и проби в НДК, който ще бъде домакин на основната част от събитията по време на председателството. 

Преди седмица е получено и одобрението от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз за българското предложение за декорация в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел – Justus Lipsius и Europa Building. Арт инсталацията и предложената декорация, чийто автор е доц. д-р Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия, ще бъдат монтирани най-късно до 3 януари 2018 г.