Триста нови камери в София ще ни пазят за председателството

OFFNews 15 декември 2017 в 15:47 4396 2

Триста нови камери в София ще ни пазят за председателството

300 нови камери за видеонаблюдение ще бъдат поставени за охрана на европредседателството в София. Те ще бъдат монтирани по трасето от летището по бул. "Цариградско шосе" през НДК до кв. "Бояна".

Това стана ясно на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с министъра на вътрешните работи Валентин Радев. На нея беше представена единната система за сигурност на София.

Други близо 50 камери ще бъдат монтирани в метрото, уточни Фандъкова.

Така в столицата от 1 януари ще има близо 3000 камери. Част от новата система е изградена с получените 2 млн. лв. от правителството, а общината е добавила от бюджета си 1.1 млн. лв., посочи Фандъкова. С новите камери се записват номерата на автомобилите и ако бъде засечена издирвана кола, системата ще индикира това на операторите. Модерното видеонаблюдение може да анализира частично нарушенията на движението в столицата, но за да бъдат установявани всички, каращи с превишена скорост например, системата ще бъде надграждна, посочи още Фандъкова.

Министър Радев изрази задоволството си от изградената система за видеонаблюдение и припомни, че тя е само един от елементите от системата за сигурност, която България ще прилага по време на европредседателството. Частично ще бъдат затваряни основни булеварди, по които ще преминават високопоставени гости през шестте месеца на председателството.

Възможно е и в конкретни дни при срещите на високо равнище районът около НДК също да бъде затварян за кратко.

Колкото до подготвяния от полицейските синдикати протест на 22 декември, Радев заяви, че е информиран за него и допълни, че следващия вторник по време на среща със синдикатите ще бъдат коментирани възможностите за разпределяне на отпуснатите близо 55 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови