OffNews.bg

Биков: Денков няма експертиза за външен министър, не е чел Кисинджър

"Няма ултиматум, а по-скоро разговор какъв да е профилът на външния министър. В момента ПП-ДБ предлагат Николай Денков, който има нулева експертиза във външната политика. Те искат да заемат политически тази позиция на външен министър", заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Тяхната партия или формация иска да ѝ се чува гласа в Европа през Министерството на външните работи, което само по себе си е скандал, изречено от човек, който заема премиерския пост в момента. Колкото повече дълбаем в тази ситуация кой с какви мотивации иска да вземе въшно министерство, толкова по-няма да решим въпроса", каза той.

Той смята, че дори и да се преформатира правителството не като експертно, а като политическо, Денков отново не е подходящ за поста външен министър:

Ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация - има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в ЕС и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти. Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори дипломацията на Кисинджър, заяви Биков.

Според него не може "да се експериментира с хора, за които МВнР ще осигурява достъп до някакви важни политици".

По отношение на кризата в СОС, Биков каза, че трябва да се намери мнозинство, но "те не слушат и сега се блъскат в действителността".