И днес Петков настоя Денков да е външен министър. Пеевски: Искат да бутнем държавата

"Не може заради щения на някой да се настани във Външно да бутнем държавата", заяви Делян Пеевски

OFFNews 10 февруари 2024 в 17:31 11288 3

Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС

Мария Габриел и Николай Денков

Темата кой да бъде външен министър след ротацията на премиерите и днес бе повод за коментари от представители на не-коалицията.

Както стана известно, ПП настоява Николай Денков да бъде министър на външните работи, след като сдаде премиерския пост на Мария Габриел от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов пък държи Габриел да съвместява двата поста - външен министър и министър-председател.

Кирил Петков (ПП) и днес настоя Николай Денков да оглави Външно министерство след 6 март, когато трябва да се случи ротацията във властта. 

"Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март", каза пред БТА съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който беше гост на първия маскараден фестивал "Джамала" в Кюстендил.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Никой Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза Петков.

Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно, а ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

"Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение", допълни той по повод възможността ГЕРБ да предложи от своите редици друг външен министър вместо Мария Габриел.

"Не се страхувам от избори, нито от каквото и да е друго. Винаги сме работили с чувство за отговорност. Все пак сме свободни хора. Някой трябва да ни убеди да направим нещо, но никой не може да ни накара", коментира още Кирил Петков.

На свой ред Делян Пеевски от ДПС отново коментира днес, че външен министър трябва да остане Мария Габриел.

"Шегичките трябва да спрат, надиграването трябва да спре. Аз разговарях с колегите и им казах: "Каквото партиите са си играли, са си играли чисто в партийния си интерес". Това трябва да спре! Това съм го казал, когато сме и заедно. Трябва да си казваме всичко и трябва да управляваме разумно България.

Имаме изключително стабилен парламент евроатлантически, имаме стабилно правителство. Не може заради някакви щения на някой да намерим уютно, топло кресло, защото някой е решил, че трябва да се настани във Външно, да бутнем държавата", заяви пред репортери Делян Пеевски, който се включи в деветата Национална конференция на Младежкото ДПС, предаде БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

11.02 2024 в 10:28

Някой да каже на просто Кирчо и баща му, че България не тяхна лична фирма и с този брой депутати НИКОГА нямаше да управляват. Нека са малко по-реалисти и преди всичко да се опитат да са държавници, а не частни БИЗНЕСМЕНИ!

900

2

нещото

11.02 2024 в 06:21

Г-н Премиер какво стана с мобилните оператори ? Проведохте разговори и нищо ! Те си вдигнаха цените и си правят каквото искат !!!

1236

1

БотоксПутю

10.02 2024 в 21:41

Гледах Петков снощи на запис Петков при Люба Кулезич. Майко мила!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика