OffNews.bg

България гласува ''въздържал се'' при изключването на Русия от Световната организация по туризъм

България гласува ''въздържал се'' при вота за изключването на Руската федерация от Световната организация по туризъм към ООН. Това се казва в позиция на Министерството на туризма. 

Причината за позицията е разпространена в медиите информация, че министърът на туризма Христо Проданов е подкрепил изключването на Русия от Световната организация по туризъм към ООН на 27 април в Мадрид, Испания на провелото се първо в историята извънредно заседание на Генералната асамблея на СОТ.

От Министерството на туризма "категорично заявяват, че Проданов не е подкрепял изключването".

От изпратената позиция става ясно, че решението на Проданов, който е принципал на ведомството, не е съгласувал решението си с министерството. 

Той е изпратил официално писмо до министъра на външните работи на Теодора Генчовска на 11 април, с което предлага България да гласува "въздържал се".

"При вземането на решенията в повереното му министерство, министър Проданов винаги се е водил от националния интерес и е съблюдавал интересите на туристическия сектор, за който той е отговорен като ресорен министър. И в конкретния случай МТ се съобрази с позициите на браншовите организации по темата, които апелират позицията на България да бъде "въздържал се", допълват от ведомството. 

Оттам пишат още, че България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор.

"Тази позиция на страната ни щеше да събере най-малко негативи, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор.

Сектор, който и към този момент е на първа линия при подпомагането на хората, търсещи закрила от войната в Украйна и заслужава позицията му да бъде чута. И за който всеки турист или гост на страната ни е важен, независимо от неговата националност", добавят от министерството.