OffNews.bg

Антон Кутев напуска НС на БСП, за да не гласува за отстраняването на Паргов

Неприсъствен Национален съвет на БСП гласува за наказването на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. Въпреки че срокът за това е три дни, очакванията са още утре ръководството на партия да отчете изпълнение на плана. 

Неприсъственото заседание на НС ще наложи "временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година" на водача на БСП-София. Втора точка в дневния ред на заседанието на НС е свикване на заседание на Градската конференция на БСП-София на 22 март от 18.00 часа за избор на нов председател на ГС на БСП. 

Изпреварващ ход направиха късно снощи от ръководството на столичните социалисти и обявиха: Изпълнителното бюро на БСП – София ще предложи свикване на заседание на висшия орган на градската организация на партията в столицата – Градска конференция на 19 март. В дневния ред на заседанието да е включена една точка – вот на доверие към председателя на организацията Калоян Паргов, реши ръководството на БСП – София. 

"Социалисти от градската организация на БСП-София събраха подписка с призив Националният съвет на БСП да предприеме необходимите действия за налагане на наказание на председателя на Градския съвет в София и председател на групата на общинските съветници в града – Калоян Паргов. Те призовават задкулисието в градската организация да спре, съобщиха вчера от "Позитано" 20. Причината - "участието на общински съветници на БСП-София в скандалната сделка за осветлението в столицата, разкрита от Борис Бонев, участието им в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ", се казва още в съобщението от централата на БСП.

Редица медии са получили съобщение от пресцентъра на „Позитано“ 20, което се позовава на позиция на Градския съвет на Софийската организация на БСП, свързана с председателя ѝ Калоян Паргов. Официално и категорично заявяваме, че Градският съвет на БСП – София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция. Изпратената информация е подвеждаща и невярна, опровергаха от БСП-София.

Най-вероятно от понеделник начело на столичните социалисти ще бъде Иван Таков - един от заместниците на Паргов в момента, който отговаря за партийната дейност. 

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев напуска Националния съвет на БСП, съобщи той във фейсбук.

"След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията, се налага да го напусна. Поводът за това тежко за мен решение е, че не искам да участвам нито в разразилите се персонални “чистки” в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години. Имам различия, които са идеологически, политически, кадрови и не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността. Партията за мен е единство на идейни съмишленици, а безскрупулното отстраняване и омаскаряване на партийните опоненти е практика от отдавна преминали времена, за които историята вече нееднозначно се е произнесла. Сегашното тясно ръководство на партията все повече се отдалечава, както от съвременните европейски лявоцентристки формати, така и от социалистическата идеология, замествайки ги с ниско профилен популизъм, реваншизъм и несъстоятелна носталгия. Оставам редови член на БСП с упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно, макар да съм напълно убеден, че това не може да се случи в този ръководен състав на БСП", обяснява Кутев.