OffNews.bg

Андрей Райчев: Или ще имаме нова голяма партия, или едно голямо, мощно синьо

Кирил Петков и Асен Василев имат два варианта и според тяхното решение или ще имаме нова голяма партия, или ще имаме едно голямо и мощно синьо, заяви социологът Андрей Райчев в интервю пред БНР. 

Райчев сподели, че от десетилетия не е виждал толкова силна вълна на одобрение сред избирателите като тази към служебните министри Петков и Василев. 

„Инициативният им комитет във Фейсбук е 90 хиляди души - това е 3/100 от електората. Те вече почти прескачат бариерата за влизане в парламента. Или могат да направят нещо свое, или да се присъединят към, бих казал, естественото им място - "Демократична България", а от това зависи страшно много. След 15 септември или ще има нова голяма партия, или ново могъщо синьо“, смята той.

По повод скорошното социологическо изследване на "Маркет Линкс", Райчев коментира:

„Когато има вълнение в езерото, е много грешно да кажете колко е неговото равнище. Ще премерите нещо, няма да излъжете, но дали е било нагоре или надолу зависи от случайни фактори, затова трябва да се натрупат социологически изследвания”.

По думите му има „ясен син подем“, стабилизация на „партиите на статуквото“ ГЕРБ и ДПС, известно засилване на БСП и логично смущение в електората на "Има такъв народ" след неуспеха при съставянето на правителство.

"Слави Трифонов се опита да вземе властта така, както според него трябва. Но власт не се взима така, както трябва, а само както може", каза социологът. 

Според Андрей Райчев БСП несправедливо са обявени за партия на статуквото.

„Сега, когато видяха, че БСП не им трябва, пак ги върнаха в ролята на статуквото. Ако някой се е борил с Борисов 4-5 години, то това е Корнелия Нинова. Да им се приписва ролята на статукво е комично“, смята той.

Социологът посочи, че на площада не е имало делене на партии и е имало общо съгласие: „Долу ГЕРБ и Борисов!“.

„Тази цел се състоя в някакъв смисъл - Борисов не е премиер, но и не се състоя в друг смисъл – няма редовен премиер на негово място. Тяхното изпокарване има цената си и много хора се връщат към ГЕРБ. Това е разбираемо“, изтъкна Райчев.

Райчев счита, че завръщането на БСП към едно по-традиционно присъствие очевидно е изгодно за партията столетница:

„Нинова смени политиката и се върна към старото, класическо поведение на БСП – спокойно, конструктивно и наблягащо на правата на хората – това веднага даде плода си“.

Той смята, че президентът Румен Радев няма намерение да прави партия.

"Няма за мен съмнение, че ако Радев щеше да прави партия, щеше да се държи съвсем различно. Ако щеше да прави партия, щеше да го направи миналата година след като излезе на площада. Сега той се е съсредоточил върху предстоящите президентски избори. По-вероятно ще спечели", добави Андрей Райчев.