OffNews.bg

Американски F-35 помагат за охрана на въздушното ни пространство

Американски изтребител F-35 кацна в България, за да помага на българските ВВС в мисията за охрана на въздушното пространство. Това потвърди пред журналисти в Пловдив военният министър Драгомир Заков, цитиран от бТВ. 

Той обясни, че бойните самолети няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията от своите бази в съседните страни. Американските бойни самолети може да не са базирани постоянно в България. „Това, че няма постоянно базирана мисия по еър полисинг в България за определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Вчера казах, че България ще продължава да бъде подпомагана от наши съюзници“, каза военният министър.

На 31 май приключи мисията на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево. Заков уточни, че четирите изтребителя от Нидерландия вече не се намират на територията на България.

Снощи от публикация в „Туитър“ стана ясно, че американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО.

.@usairforce????????joined @Kon_Luchtmacht????????F-35s in????????to conduct air operations in the Black Sea region

The advanced capabilities of the F-35 strengthens #NATO's defensive posture and bolsters collective defence in the region

Read more: https://t.co/3H14RQcXrE#AlwaysVigilant pic.twitter.com/AmBfl8Wxay

— NATO Air Command (@NATO_AIRCOM) May 31, 2022


Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети. В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски Ф-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Днес туитър акаунта на българското министерство на отбраната благодари за подкрепата на САЩ и публикува снимки. 

We thank the @Defensie and the @Kon_Luchtmacht for their more than excellent cooperation and support to implement joint Air Policing missions alongside the ???????? #F35 aircraft. @NATO_AIRCOM @AirBulgarian#SecuringTheSkies #StrongerTogether #NATO #WeAreNATO #GrafIgnatievoAirBase ???? pic.twitter.com/1Fl76u8aB0

— MoD Bulgaria (@BulgariaMod) June 1, 2022

В Пловдив Заков каза, че има нужда от актуализация на бюджета на военното министерство. Предстоят преговори за увеличаването на заплатите на военнослужещите, както и на социалните им придобивки.