OffNews.bg

Альоша да бъде преместен от Бунарджик до края на 2024, предлагат ДСБ

Общинските съветници от "Демократи за силна България", част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, Владимир Славенски и Йоно Чепилски внесоха предложение за преместването на Паметника на съветската армия в Пловдив, по-известен като "Альоша", до края на годината.

Новината съобщиха от ДСБ Пловдив на официалната си страница във Фейсбук. Те преглагат паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на 2024 година.

"Пловдив затвърждава ясната и категорична позиция от създаването на организацията през 2004 година, че мястото на “Альоша” трябва да бъде преосмислено. Смятаме, че чрез този акт общинското ръководство ще покаже уважение към българската история, националното достойнство и към жертвите на тоталитарния комунистически режим", призовават общинските съветници.

Според тях така ще бъде "възстановена историческата истина - а именно, че Червената армия е окупатор на България".

Славенски и Чепилски също така предлагат да се проведе на архитектурен конкурс за реновация, облагородяване и реставрация на пространството на върха на хълма, така че мястото да се превърне в приятно градско пространство, подходящо за разходка, културни и спортни събития.

Предложението се очаква да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата сесия на 17 януари. 

"Изразяваме надежда, че общинските съветници от всички групи ще застанат на страната на националното достойнство и историческата реалност. Ако предложението бъде прието, кметът на града Костадин Димитров трябва да разпореди преместването на паметника до края на годината", пишат още двамата общински съветници от групата на ПП-ДБ.