OffNews.bg

Ако мандатът стигне до ДБ, коалицията ще търси начин да го реализира

Ако се стигне дотам президентът да ни даде мандата, ние ще търсим начин да го реализираме. Ще бъде трудно, защото в такъв случай бихме търсили подкрепа от тези, с които не сме се разбрали преди това, заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ.

Той заяви, че ДБ разполага с кадрови потенциал от изключително образовани и авторитетни хора. 

По думите му, приоритетите на коалицията остават непроменени, като основни точки в програмата им все така са: лустрация, радикална съдебна реформа и възстановяването на парламентарната република. 

"Няма да допуснем компромис със съдебната реформа, ние сме най-сериозните радетели за радикална съдебна реформа, за нас тази тема е пред скоби", категоричен бе той.

Според ген. Атанасов начинът, по който лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи кабинет е екстравагантен. Но ДБ е готова на преговори, без да претендира за министерски постове и в ръководството на парламента.

"Добре би било, когато тръгваш да събираш подкрепа дори по този екстравагантен начин – ето ви правителство гласувайте, да очакваш обществена съпротива. Те си дадоха сметка за това и мисля, че си взеха бележка", коментира Атанас Атанасов. 

Съпредседателят на ДБ смята, че е нужно да се проведат преговори в спокойна среда, за да видят парламентарните групи какво могат да постигнат заедно и по какво съвпадат вижданията и политиките им. 

"Ние искаме правителство, което реално ще отстрани Борисов от властта. Това, че загуби тези избори не значи, че е загубил ръководството в държавата. Трябва да създадем правителство, което не дава на ДПС това задкулисно влияние, което винаги е имало в управлението на Борисов", смята Атанасов. 

Атанас Атанасов отбеляза, че въпреки че на тези избори до урните са отишли 560 хиляди души по-малко, отколкото на предходните, ДБ е увеличила своята подкрепа с 43 хиляди нови избиратели. 

"Това значи, че нашите политики стигат до по-голям кръг от хора", обобщи той.