OffNews.bg

АБВ за речта на Ердоган: Гърция остра, Външно внушително мълчи

АБВ настоява Министерство на външните работи да изиска пълния текст на речта на Реджеп Ердоган и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. 

Това каза депутатът Георги Кючуков по повод изказванията на Ердоган и желанието му Западна Тракия да се проведе референдум за определяне на статута.

Според групата на АБВ в речта на Ердоган недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан.

"По този въпрос гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо изказванията на Ердоган, а на този фон прави впечатление внушителното мълчание на българското външно министерство“, посочи Кючуков.

„Предвид различните версии на казаното от г-н Ердоган нашето външно министерство не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна“, каза още Кючуков.

Според АБВ странно било също, че някои от кандидат-президентите в своите дискусии описват отношенията с Турция по съвсем идиличен начин. Според Георги Кючуков трябва да се предприемат съответните мерки за защита на териториалната цялост на България.