OffNews.bg

750 лв. глоба за отсъствие на депутат по време на поименната проверка, предлагат от ГЕРБ

От ГЕРБ предлагат наказание от 750 лв. за депутатите, които не присъстват на поименната проверка.

Предложението дойде от председателя на правната комисия Данаил Кирилов след поименна проверка, при която от опозицията отново напуснаха залата. Кворум все пак имаше и работата на народните представители по приемането на бюджета на НЗОК продължи.

След проверката социалистът Таско Арменков каза, че въпреки че при преброяването в залата са присъствали 134 народни представители , при гласуването на бюджета на здравната каса са отчетени едва 99 гласа. Според депутата от "Атака" Павел Шопов, опитите на опозицията да провали кворума очевидно не се получават.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ще предложи финансовата санкция от 750 лв. за неприсъствие при поименната проверка още на следващото заседание на правната комисия.

Причината за това е, че от БСП обявиха, че техните депутати ще се регистрират в парламента само при гласуването на следните 7 теми: отмяна на данъка на старите автомобили, отмяна на таксата за дрехи и обувки втора употреба, намаляване на ДДС на храни и лекарства, увеличаване на пенсиите и преизчисляването им, 6400 лв. за второ и трето дете на работещи родители, семейно подоходно облагане, намаляване на заплатите на политиците.

Според действащия правилник, който има статута на закон, ако един депутат отсъства 3 последователни дни или 5 дни в месеца, то той получава само 2/3 от заплатата си. Това обаче не е обвързано с поименната проверка и присъствието на депутата по време на регистрация за кворум.