OffNews.bg

Фейсбук не видя нищо лошо в терористки профил на свой потребител (снимки)

Най-голямата социална мрежа в света отказа да санкционира по какъвто и да било начин профил на свой потребител, представящ се за боец на терористичната групировка "Джабхат Ал-Нусра", тъй като не е сторил нищо нередно.

Информацията дойде от читател на OFFNews, който съобщи, че се е натъкнал на потребител с име Gary Robson в коментар на български език под публикация в сайта. Профилната снимка и корицата на въпросния потребител били на джихадисти, а като професия писал, че е снайперист в "Джабхат Ал-Нусра", родом от Пакистан, но живеещ в Мосул.

Според читателя ни е твърде вероятно профилът да е фалшив, но въпреки това подобни абонати трябва да бъдат премахвани от социалните мрежа. Той докладвал Robson, а на следващия ден получил и отговор от администрацията на Фейсбук - профилът не нарушава правилата на социалната мрежа и няма да бъде санкциониран.

Отговорът на администраторите, според който джихадисткият профил не е в разрез с правилата на Фейсбук.

Вместо това оттам допълват, че "разбираме, че профилът или нещо, което е споделил, може да е обидно за вас" и съветват просто да бъде блокиран, а правилата за сигурност на сайта и контрола за достъп на информация да бъдат отново прочетени.

"Ние премахваме съдържание, блокираме профили и работим заедно с правоохранителните органи, когато сметнем, че има реална опасност от физическа щета или опасност за обществената сигурност", се казва в правилата за ползване на Фейсбук, в които още гласят, че в социалната мрежа не се допускат профили или организации, свързани с терористична или престъпна активност.


Това не е първият път, в който Фейсбук е обвиняван, че не премахва профили, свързани с терористични групировки. Той и Туитър често стават обект на критика, че не са изтрили или блокирали своевременно канали и страници на джихадисти или други престъпни групировки и движения, които ползват социалните мрежи за своята пропаганда.

Вместо това ФБ съсредоточава усилията си в цензуриране на определени политически мнения и публични лица. Така преди няколко месеца стана ясно, че социалната мрежа нарочно криеше съдържание в подкрепа на Доналд Тръмп преди изборите в САЩ за президент, както и публикации и коментари против Хилъри Клинтън, имигрантите и ЛГБТ обществото, като извеждаше на челни позиции в информационния поток на потребителите си новини и коментари точно от обратния спектър.