OffNews.bg

Sony съкращава 10 000 души

Електронният гигант Sony съкращава 10 000 свои служители по целия свят, за да успее да изплува отново над финансовата повърхност, съобщи АП.

Премахването на работни места няма да бъде наведнъж, а постепенно в течение на около година. С тази бройка компанията ще намали работната си сила с 6%, което е наложително заради драстичния спад в продажбите на телевизори, на което основно разчитат от Sony.

Макар говорителят на гиганта да е отказал да потвърди новината пред японските медии, се очаква решението да бъде обявено на специално свиканата пресконференция утре. Наскоро компанията съобщи за плановете си за коренна промяна с продажбата на химичния си отдел. Тя сля и производството си на LSD панели с Toshiba и Hitachi, като според предишни изказвания на официалните представители на Sony, тези промени ще засегнат „до около 5 000 работници, който ще бъдат преместени“. Проблемите започнаха да личат в началото на тази година, когато Sony обяви загуби на стойност 159 милиарда йени ($2,1 млрд.) за последното тримесечие на 2011 г. и удвои прогнозираните загуби за цялата фискална година до март 2013 г. Електронният гигант обаче не е единственият, принуден да се разделя с голяма част от служителите си заради финансови затруднения. Само преди дни Yahoo обяви, че съкращава 2000 свои служители, което е 14% от целия персонал на американската компания. Те оправдаха решението си с това, че изграждат нова „стратегия“ за „по-малка, по-сръчна и по-доходна" компания. По думите на изпълняващия длъжността директор Скот Томпсън ще бъдат активизирани усилията в основния бизнес на компанията, също така ще бъдат пренасочени ресурсите към най-належащите приоритети. Той изтъкна, че компанията ще се придвижи „агресивно" към целта си да прибавя потребители и да рекламира. Компанията очаква с тази програма за съкращения да спести 375 милиона долара на година, съобщи Би Би Си. Тя обаче трябва да плати обезщетения за всички съкратени в размер на 125-145 милиона долара. От интернет гиганта обявиха, че ще разкрият повече информация за новата си стратегия на 17 април - точно след Великден. Сред основните проблеми на Yahoo е, че не успяват да се справят с никой от конкурентите си, макар да твърдят, че имат 700 милиона потребители. Доста сериозно изпадат пред конкурента си Google в търсенето в интернет, а Facebook и Twitter застигат Yahoo и в услугите за използване на електронна поща, което беше единствената останала стабилна почва за електронната компания.

Blizzard Entertainment, създателите на култовите игри WarCraft 1,2 и 3, StarCraft 1 и 2, World Of WarCraft, Diablo 1, 2 и задаващата се на 15 май Diablo 3, също усетиха икономическия удар по гърба си. Преди няколко седмици те също с горчивина обявиха, че се налага да съкратят 600 свои служители, като обещаха това да не са жизненоважни за процеса на развитие хора.