OffNews.bg

Жители на Синеморец недоволни от новия устройствен план на Царево

Инициативен комитет на жителите на Синеморец ще се бори срещу новия устройствен план на община Царево, съобщиха иницаторите на кампанията пред OFFNews.

В своя декларация те се обръщат към кмета на Царево инж. Георги Лапчев да вземе предвид техните искания относно Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитените зони (ДОСВ) и Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево.

Жителите на Синеморец са против против общинските терени, като мери, пасища, ливади, да се преотреждат и в последствие продават.

Също така ИК иска имотите в близост до плаж Велека да запазят вида си и предназначението си, като място за разходки, паша на животни и други дейности на открито.

Ето част от другите искания на ИК:

 - Не сме съгласни с изграждането на къмпинг в близост до плаж Бутамята. Идеята за такъв къмпинг беше обсъдена от местната общност още преди 2 години, когато се взе единодушно решение, че такъв къмпинг няма да подпомогне развитието на общността, а би навредил на развитието на туристическата база в селото и би нанесъл щети на местния бизнес.

- Настояваме към Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево да се включи пречиствателна станция за нуждите на с.Синеморец с дълбоко морско заустване.

- Статутът на гробището на с. Синеморец и пътят до него трябва да бъдат уточнени и да влязат в плана за регулация.

- Имайки предвид природните дадености на с. Синеморец настояваме показателите за застрояване с изключение на тези за Пречиствателна станция в така предвиденото разширение с новия ОУП да бъдат значително намалени – височина на застрояване кота било максимум 6 метра, плътност 10%, Кинт 20%.

- Загрижени сме, че предвиденото увеличаване с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси, не е съобразено с възможностите на пътната, електроснабдителната и водоснабдителната мрежи на с. Синоморец, които и в момента често са претоварени.

Захранването с питейна вода и електричество, решаването на проблема с отходните води и тяхното пречистване, както и достъпът до вече урбанизираните и новоурбанизираните имоти са въпроси, чието решение трябва да бъде предвидено в Общия устройствен план. Това включва – обезпечаването на допълнително електрозахранване, изграждането на пречиствателна станция с дълбоко морско заустване, изграждането на канализационна мрежа за цялото населено място, осигуряването на водопроводна мрежа и достатъчно количество питейна вода.

- Във връзка с честите прекъсвания на пътната комуникация на с.Синеморец с Ахтопол при проливни дъждове и повдигане на нивото на р. Велека е добре в плана да се включи повдигане на нивото на пътя след моста на р.Велека до такова ниво ,че да не се залива при преливане на реката.

- С оглед на облекчаване на движението през селото да бъде включен в плана възстановяване на пътя свързващ плаж Бутамята с пътя за Резово и Ахтопол / покрай ябълковата градина/

Днес Инициативният комитет трябва да проведе среща с кмета на община Царево Лапчев, при която ще обсъдят исканията около плана за управление.