OffNews.bg

Заличават думата „инвалид“. Депутат смята, че е обидна

Думата „инвалид“ трябва да бъде премахната от българския език и да не се употребява като синоним на човек с увреждане. И аз съм предприел необходимите процедури това да се случи. 

Това обяви пред OFFNews новият депутат и параолимпиец номер 1 на България Михаил Христов от БСП, който бе сред малкото депутати, които излязоха на протеста на хората с увреждания.

„Не харесвам тази дума и никой не я харесва. Тя е обидна. Какво означава тя – невалиден, недействителен. Ние хората с увреждания не сме недействителни и невалидни. Ние сме истински“, коментира още Христов. Той добави, че е предприел необходимите действия и е започнал процедура по премахване на думата „инвалид“, като е внесъл вече документи за промяна в необходимите закони. По думите на Христов никъде по цял свят не се използва такава дума за хората с увреждания.

Христов коментира също, че иска да бъдат променени и други процедури, свързани с инвалидите. Като например при посещение в ТЕЛК да не карат хората с увреждания да си махат протезите, за да покажат че са протези“. Това е абсурдно, то е ясно, че са протези“, коментира Христов.