OffNews.bg

ВСС избира нов председател на ВКС

Висшият съдебен съвет ще избира нов председател на Върховния касационен съд.

Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември, а кандидати за поста са двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска.

В писмо до ВСС седем организации настояват да се променят правилата за избор на тримата големи в съдебната система, сред които е председателят на ВКС. Искането е да се гласува с бюлетини, а не машинно. Искането е свързано със запазване тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите. 

Според правилата избран ще бъде този кандидат, който получи подкрепата на 17 от членовете на ВСС. 

Съдия Павлина Панова е заместник-председател на ВКС от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година. Панова е представител на България в Евроджъст. Цялата професионална кариера на съдия Панова преминава последователно през всички нива в съдебната система. Първоначално тя е била прокурор, а през 1994 година е назначена в Софийския районен съд. Четири години по-късно тя вече е съдия в Софийския градски съд. Впоследствие работи и в Софийския апелативен съд и ВКС.

Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. От 2004 г. е доктор по право, а от 2007 година - магистър по право на Европейския съюз.

Съдия Таня Райковска е заместник-председател на ВКС от 2012 година. В началото на кариерата си е била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За поста се спрягат имена и на председателя на Варненския апелативен съд - Ванухи Аркелян, и на изпълняващия длъжност председател на Софийския апелативен съд - Стефан Гроздев.